Nickelallergi:
Nickel är en metall som används flitigt i många olika produkter. Då många människor utvecklat en överkänslighet mot nickel har EU tagit fram gränsvärden om hur mycket nickel som får fällas ut från metaller som används till smycken som ska bäras direkt mot huden.

Nästan all metall innehåller någon del nickel och termen nickelfri är därför en felaktig term att använda i de flesta fall. Det EU-reglerna styr och det man talar om är istället nickelsäker, dvs nickelhalten som fälls ut är under det tillåtna gränsvärdet.

Apoteket säljer ett nickeltest (Chemo Nickel Test) som används för att testa metaller för nickelutfällning.

IMK-Design köper bara in smyckesdelar som skall vara godkända enligt EU-standarden eller som är testade av Apotektets nickeltest.

OBS: Glöm inte att vissa starkt allergiska personer emellertid kan reagera på objekt mot huden, som utsöndrar nickel under den nivå som är mätbar.

Plätering:
Om du tar hand om dina smycken på rätt sätt håller de länge. Tänk på att all pläterad, ”oäkta”, metall är känslig för fukt i form av vatten, parfym, svett, hudkrämer osv. När smycket inte används bör det också förvaras lufttätt för bästa hållbarhet.